“Fokus är ökad närvaro hos publicister och mediebyråer”

Hej Mats Ståhl, vd för PlayAd Sverige, hur skulle du vilja sammanfatta våren? Affärer och intäkter är självklart viktigt men även arbetet med att prioritera våra partners önskemål inom online video, oavsett om det är publicister, annonsör eller mediebyrå. Under våren 2021, mitt under brinnande pandemi, har PlayAd Sverige gjort stora framsteg. Vi har idag högre närvaro, ökad transparens och förståelse för våra partners vardag. Det tror jag är nyckeln till framgång.

Med förbättrade verktyg att följa utvecklingen i strömmar, synbarhet och intäkter för publicisten har vi med ny kunskap samtidigt skapat nya annonsformat för att möta upp den köpande sidan. För att nämna några initiativ så har vi tillsammans med vår egen redaktion skapat temapaket kopplat till annonsörers önskemål. Vi har också utvecklat våra räckviddspaket med MMS som valuta, vi har börjat sälja sponspaket och vi hjälper dessutom annonsörer med produkter där vi kombinerar instream med outstream.

Jag vill också lägga till att vi på PlayAd har lärt oss otroligt mycket under en lång och jobbig period med pandemi. Under våren 2021 har jag sett ett mer sammansvetsat team än någonsin, vilket ger fantastisk energi framåt.

PlayAd gick med i MMS-valutan i höstas och då lovades det nya intäkter. Har vi ännu kunnat se någon effekt? PlayAd växer och tar andelar på en extremt konkurrensutsatt online video marknad. Med fokus på mediebyråaffären har PlayAd lyckats behålla, skapat nya och ökat andelen mediebyråavtal och viktiga relationer, vilket ligger till grund för en fortsatt långsiktig och stabil tillväxt. Mediebyråerna och annonsörerna ser vikten av kontextuell miljö, och vill bidra till den lokala journalistiken. Men för att kunna göra det så krävs kvitto på att man få den leverans man har köpt. I och med att vi tillsammans med våra publicistpartners nu är en del av MMS-valutan, blir det enklare för den köpande sidan att kalkylera på vårt nätverks räckviddstillskott och vilken effekt vårt nätverk bidrar med i planering av kampanjer.

Året inleddes med en förstärkt retorik ”Make Video Better and Bigger” där MMS är kvittens för köparen. Syftet är att flera annonsörer ska öka sin andel ”Always On”-strategi i PlayAds videonätverk av kända lokala publicister. Allt fler ser styrkan i PlayAds växande nätverk, vilket vi såklart är stolta över. Ett kortare svar på frågan är JA!, vi ser definitivt effekt av vårt inträde i MMS.

Snart är det sommar och semester. Vilka förväntningar på hösten har du? Jag tror på bra tillväxt 2021 sett utifrån medieinvesteringar totalt, men även för online video. Inför 2021 var det osäkerhet kring vilket nivå på återhämtning vi kunde förvänta oss. Men året har börjat bra, även om det blev liten förskjutning från januari till februari/mars av olika anledningar. Många mediebolag ser nog ljusare på året efter en bra vår.

Min bild är att hösten kommer bli bättre än på länge ur ett online video-perspektiv. Vårt arbete på PlayAd inför hösten tillsammans med våra parters, blir att fortsatt bidra till att ena fler publicister genom vår videoplattform i Sverige och Norden. Samtidigt söka nya och fler samarbeten med mediebolag som exempelvis Bonnier och Schibsted. Det för att finna nya vägar som gynnar såväl lokal journalistik, som effekten för annonsören framåt när de väljer lokal närvaro.

Jag ser framför mig en höst där vi ger annonsören möjlighet att välja flera alternativa medielösningar inom online video, så att andelen av alla medieinvesteringar landar på en ”Fair Share” av de totala medieinvesteringarna 2021. Avslutningsvis hoppas och tror jag att vi i enlighet med vår strategi, fortsätter att bidra till en sund och hållbar mediebransch i Sverige och i Norden.

Jag vill passa på att rikta ett stort tack till samtliga medarbetare och partners för det fantastiska arbete som utförts under mycket annorlunda omständigheter, som gällt i pandemins spår. Alla har anpassat sig efter nya förutsättningar och arbetssätt, och som bransch tycker jag att vi alla kan slå oss för bröstet och säga “vad bra vi har gjort det här” trots allt.